24фудбал

Даблин не може да даде гаранции за присуство на навивачи на ЕП, УЕФА им даде нов рок

Даблин е единственот град од домаќините на ЕП кокј не дал гаранции дека ќе може да прими минимум 25 проценти од апацитетот на стадионот, конкретно „Авива стадион“.

Останато

Во изминатите денови градовите домаќини на ЕП требаше да дадат гаранција дека ќе може да примат одреден број на публика на стадионите. Тоа единствено не го стори Даблин.

„Фудбалската асоцијација на Ирска (ФАИ) на препорака на Владата, ја инфоормираше УЕФА дека порад актуелната ситуација со пендемијата ковид-19, не сме во можност да дадеме гаранци за минимум присуство на публика за време на ЕП“, објави ФАИ.

УЕФА им даде рок до 28 април да дадат гаранција за минмален број на гледачи, во спротивно може еда ја изгубат организацијата.

Акок Даблин не може да вети навивачи, кандидати за домаќини се неколку англиски стадиони, стадионот на Тотнем, Олд Трафорд на Манчестер јунајтед и Етихад на Сити.